top of page
Αναζήτηση

Επικίνδυνες τροφές για παπαγάλους, τι επιτρέπεται και τι όχι να τρώνε οι παπαγάλοι - zazoopet.com



Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιές τροφές επιτρέπονται, ποιές όχι, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχετε.


Φρέσκα φρούτα:


Μήλα (χωρίς τον πυρήνα και τα κουκούτσια τους)

Παπάγια, μάνγκο (χωρίς κουκούτσι),

Πορτοκάλια και μανταρίνια (επιτρέπονται τα κουκούτσια)

Καρπούζι και πεπόνι (και τα σπόρια τους),

Ανανάς,

Ρόδι (όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες),

Μούρα (φράουλες, βατόμουρα κτλ),

Αχλάδια (χωρίς τον πυρήνα και χωρίς τα κουκούτσια)

Ροδάκινα (χωρίς κουκούτσι),

Δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι),

Ακτινίδιο (χωρίς φλούδα),

Μπανάνες (χωρίς φλούδα),

Κεράσια (χωρίς κουκούτσι),

Cranberries,

Σταφύλια (με κουκούτσια),

Γκρέιπ-φρουτ (με κουκούτσια),

Βερίκοκο (χωρίς κουκούτσι),

Καρύδα,


Σύκο,

Κυδώνι,

Ελιές (ανάλατες και σε πολύ μικρές ποσότητες – τα φύλλα ελιάς θεωρούνται ασφαλή εφόσον πλυθούν καλά)

Σημείωση: Τα εσπεριδοειδή δεν πρέπει να προσφέρονται καθημερινά. Το πολύ έως 4 φορές την εβδομάδα.



Νωπά λαχανικά, χόρτα, βότανα και ρίζες:


Μαρούλια όλων των τύπων,

Γλυκοπατάτες μαγειρεμένες (ποτέ ωμές) ,

Κολοκυθάκια και κολοκύθες,

Παντζάρια (κυρίως τα φύλλα και λιγότερο συχνά η ρίζα),

Καρότα,

Ραπανάκια, γογγύλια,

Σταμναγκάθι,

Ραντίτσιο,

Αντίδια,

Γλυστρίδα,

Βλήτα,

Πικραλίδα,

Σέσκουλα,

Λάχανο,

Φασολάκια φρέσκα (τα φύλλα είναι τοξικά, ο καρπός για μερικούς παπαγάλους δύσπεπτος, προτιμήστε να τα δώσετε βρασμένα),

Ντομάτα (τα φύλλα είναι τοξικά),


Πιπεριές όλων των ειδών (τα σπόρια της πιπεριάς επιτρέπονται παρά την αντίθετη αντίληψη που επικρατεί). Δεν συστήνονται οι καυτερές πιπεριές καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότατη και ανεξέλεγκτη δυσπεψία, δεν αξίζει να ρισκάρετε κάτι τέτοιο.


Κουνουπίδι,

Μπρόκολο,

Μπιζέλια – Αρακάς,

Σπανάκι,


Αγκινάρες (υπάρχουν αναφορές για πουλιά που παρουσίασαν αλλεργίες, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών αναφέρει ότι είναι ασφαλείς και ο καρπός και τα φύλλα),


Φινόκιο,

Αγγούρι (οι παπαγάλοι συνήθως το λατρεύουν όμως είναι φτωχότατο σε διατροφική αξία),


Λαχανάκια Βρυξελλών,

Κινέζικο λάχανο,

Ιceberg,

Τζίντζερ σε μικρές ποσότητες


Δημητριακά (Σιτηρά, Οσπριοειδή και Ελαιώδη)


Ζέα (δίκοκκο σιτάρι ή αλλιώς Triticum dicoccum, όμοιο με το σιτάρι αλλά πολύ ανώτερο διατροφικά)

Σιτάρι

Κριθάρι

Καλαμπόκι

Κεχρί

Σίκαλη

Βρώμη (στον παπαγάλο προσφέρουμε ακατέργαστη, προσοχή όχι καθημερινά γιατί παχαίνει)


Ελαιώδη δημητριακά (ηλίανθος και ο ηλιόσπορος, σόγια)


Φασόλια ξερά μαυρομάτικα ή κόκκινα, καλά βρασμένα (Προσοχή όχι τα κανοκικά άσπρα που συνήθως τρώμε, είναι δύσπεπτα για τα πουλιά)


Φακές

Ρεβύθια

Ροβίτσα (βρασμένη)


Διάφοροι Σπόροι


Σουσάμι (όχι μεγάλες ποσότητες, είναι παχυντικό)

Λιναρόσπορος

Κια

Κινόα

Φαγόπυρο

Σπόρος εχινάτσεα

Σπόρος βασιλικού

Κανναβούρι

Κεχρί

Φοινικόσπορος

Νίτζες

Σπόροι πιπεριάς

Σπόροι τριαντάφυλλου


Περιλλα,

Νυχτολούλουδο,

Κολοκυθόσπορος,

Γαϊδουράγκαθο


Βότανα / Αρωματικά φυτά / Άλλα φυτά


Μαϊντανός,

Βασιλικός,

Χαμομήλι,

Μάραθος,

Άνηθος,

Μελισσόχορτο

Ματζουράνα,

Ρίγανη,

Δεντρολίβανο,

Θυμάρι,

Κάρδαμο,

Κολύναδρος,

Γαϊδουράγκαθο,

Εχινάτσεα,

Κενταύριο,

Γλυκάνισο,

Αλόη βέρα (μερικά πουλιά ενδέχεται να έχουν αλλεργία),

Βιγόνια,

Μπουκαμβίλια,

Καλέντουλα,

Καμέλια,

Ευκάλυπτος,

Γαρδένια,

Υβίσκος,

Μανολια,

Πανσές,

Δυόσμος,

Τριανταφυλλιά,

Πετούνια,

Μπαμπού,

Φοίνικας


Ξηροί καρποί (ασφαλείς μόνο αυτοί που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι καλά διατηρημένοι):[/textmarker]Αμύγδαλα, Καρύδια, Φουντούκια και Κάστανα . Αποφύγετε τα φιστίκια για λόγους που εξηγούνται στην τελευταία ενότητα.


Μπαχαρικά/ Αρωματικά πρόσθετα:

Κανέλα (προσοχή μόνο η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης, όχι κάσια που συνήθως έχουν τα σούπερ μάρκετ. Η αυθεντική πρέπει να αναγράφει ότι είναι Κεϋλάνης. Τα ξυλάκια της είναι πολύ επωφελή για την υγεία του παπαγάλου). Επιτρέπονται που και που σε μαγειρεμένο φαγητό, μικρές ποσότητες πιπεριού και πάπρικας.


Άλλες ασφαλείς τροφές:


Ρύζι – Η χαρά της παπαγαλομαγειρικής. Καστανό, άσπρο, αρωματικό… μαγειρέψτε το με λαχανικά, κάντε συνδυασμούς και ο παπαγάλος σας αργά η γρήγορα θα το τιμήσει και θα το αγαπήσει!


Αυγό – Καλά βρασμένο, προτιμήστε να προσφέρετε κυρίως το ασπράδι και το τσόφλι και λιγότερη ποσότητα από τον κρόκο.


Σπιρουλίνα – Ωφέλιμη για την υγεία του παπαγάλου. Μπορεί να ανακατευτεί μικρή ποσότητα σκόνης σπιρουλίνας πάνω στα λαχανικά ή στην τροφή.


Ζυμαρικά – Προτιμήστε βιολογικά ολικής αλέσεως, ή ζυμαρικά ζέας ή χωρίς γλουτένη. Επιτρέπεται επίσης και το κους-κους (χωρίς αλάτι).


Ανάλατα και χωρίς ζάχαρη προϊόντα άρτου σε πολύ μικρές ποσότητες είναι επιτρεπτά. Προσοχή: το λευκό ψωμί που εμείς τρώμε, περιέχει και ζάχαρη και αλάτι και πρόσθετες χημικές ουσίες.


Τι ΔΕΝ επιτρέπεται να φάει ο παπαγάλος σας



Χόρτο Λάπατο – Προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια (υπάρχει άφθονο στην ελληνική ύπαιθρο)


Αβοκάντο – Τοξικό για τον παπαγάλο, πορεί να σκοτώσει ένα πουλί μέσα σε λίγα λεπτά


Κουκιά – Επικίνδυνα τοξικά για τον παπαγάλο σας.


Μοσχοκάρυδο – Τοξικό για τους παπαγάλους.


Σοκολάτα – Περιέχει μια ένωση, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό. Οι πιο σκούρες σοκολάτες που περιέχουν υψηλότερο ποσοστό κακάο, είναι οι πιο επικίνδυνες. Η τοξικότητα της σοκολάτας μπορεί να αποβεί μοιραία.


Ακατέργαστο μέλι – Αυτό περιέχει αρκετά υψηλά επίπεδα αλλαντίασης και δεν πρέπει να τροφοδοτείται σε πτηνά. Επιτρέπεται το κατεργασμένο παστεριωμένο μέλι.


Καφεΐνη – Επιταχύνει τον μεταβολισμό. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή δυσφορία και θάνατο. (Καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές αλλά και πολλά αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλα). Επίσης ΔΕΝ επιτρέπεται το τσάϊ.


Αλκοόλ – Προκαλεί καταστολή των οργάνων και μπορεί να είναι θανατηφόρο, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.


Αλάτι / ζάχαρη – Το νάτριο (αλάτι) είναι αναγκαίο σε όλα τα ζωντανά πλάσματα. Ωστόσο, πάρα πολύ αλάτι μπορεί να φέρει αφυδάτωση και νεφρική δυσλειτουργία. Τα διάφορα τρόφιμα περιέχουν και άλατα και σάκχαρα φυσικά. Είναι περιττό και μη ασφαλές να προσθέσετε έξτρα αυτά τα συστατικά σε πράγματα που τρώνε τα πουλιά.


Ωμό κρέας – Οι περισσότεροι παπαγάλοι στη φύση όταν χρειάζονται πρωτεΐνη μπορεί να φάνε σκουλήκια και έντομα σε μικρές ποσότητες. Οι κατοικίδιοι παπαγάλοι ΔΕΝ επιτρέπεται να φάνε ωμό κρέας καθώς αυτό είναι ήδη “νεκρό” και περιέχει βακτήρια και μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες. Μπορούν να δοθούν μικρές ποσότητες από βραστό κοτόπουλο ή γαλοπούλα.


Τι πρέπει να ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ να δώσετε στον παπαγάλο σας (κάποια από τα παρακάτω μπορούν να δίνονται προγραμματισμένα σε μικρές ποσότητες) και ακόμη τι πρέπει να ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ.


Αποξηραμένα φρούτα – συνήθως περιέχουν ζάχαρη σε τεράστιες ποσότητες ενώ η διαδικασία αποξήρανσης τους σε ορισμένες περιπτώσεις τα κάνει επικίνδυνα για ανάπτυξη μυκητών. Πολλές συσκευασμένες τροφές παπαγάλων περιέχουν αποξηραμένα φρούτα και σε ορισμένες περιπτώσεις ευθύνονται για προβλήματα υγείας του πτηνού. Η σταφίδα θεωρείται ασφαλέστερη των άλλων αποξηραμένων και συχνά χρησιμοποιείται στη διατροφή των παπαγάλων σε μικρές ποσότητες.



Γαλακτοκομικά προϊόντα – Τα πουλιά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, συνήθως οι παπαγάλοι λατρεύουν το τυρί, και όταν χορηγείται σε μικρές ποσότητες (πολύ πολύ μικρές και σπάνια), οι περισσότεροι δεν έχουν πρόβλημα με την πέψη του, όμως δεν είναι κάτι το οποίο θα θέλατε να ρισκάρετε. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ το γιαούρτι 1-2 κουταλιές εβδομαδιαία εφόσον αυτό είναι στραγγιστό παραδοσιακό (προσοχή, όχι επιδόρπια γιαουρτιού. Μόνο αυθεντικό γιαούρτι). Η χρήση του γιαουρτιού μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί “επιβεβλημένη” στη διατροφή του παπαγάλου καθώς περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του. Επιτρέπεται επίσης και το cottage τυρί.



Κακοδιατηρημένα Φιστίκια και όχι μόνο – Τα φιστίκια μπορούν να περιέχουν αφαλατοξίνες, μια επικίνδυνη ουσία, όπως και τα καρύδια, οι σπόροι, τα σιτηρά και το καλαμπόκι. Τα “κελιά” των φιστικιών μπορούν να φιλοξενούν μύκητες λόγω κακής διατήρησης τους (ζέστη, παλαιότητα). Προτιμήστε να αγοράσετε φιστίκια προορισμένα για κατανάλωση από ανθρώπους και να τα ψήσετε μόνοι σας. Επίσης δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις των αλλεργιών από φιστίκια, σε πτηνά.



Κρεμμύδι και πράσο – Τα κρεμμύδια μπορούν να προκαλέσουν πεπτικές δυσκολίες και στα πτηνά και στους ανθρώπους, ειδικά όταν τρώγονται ωμά. Υπερβολικές ποσότητες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αναιμία. Πολλοί παπαγάλοι λατρεύουν το κρεμμύδι και πολλοί ιδιοκτήτες το χρησιμοποιούν σε τροφές που ετοιμάζουν για τον παπαγάλο τους ΒΡΑΣΜΕΝΟ καλά.



Σκόρδο – Η συχνή και σε μεγάλες ποσότητες (μεγάλες για τον παπαγάλο) χρήση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Όπως το κρεμμύδι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί “μαγειρεμένο”. Παρόλα αυτά η χρήση του σκόρδου στη διατροφή του παπαγάλου είναι επωφελής για την υγεία του. Μπορεί να δοθεί ωμό ή να δοθεί ο χυμός σκόρδου, ένα μικρό κομματάκι ή προσθήκη χυμού σκόρδου στο νερό ανά διαστήματα, π.χ 1 φορά το μήνα.



Μανιτάρια – Τα μανιτάρια είναι ένας μύκητας. Μερικά είδη έχουν τοξικότητας. Ενώ τα πουλιά φαίνεται να απολαμβάνουν την υφή, είναι άνευ αξίας διατροφικά. Δεν αξίζει να ρισκάρει κάποιος να τα προσφέρει σε πουλιά.



Κάποια κουκούτσια φρούτων – Οι σπόροι και τα κουκούτσια από ορισμένα φρούτα: μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια και τα δαμάσκηνα περιέχουν χαμηλά επίπεδα του κυανίου και αν καταναλωθούν σε ποσότητα μπορούν να αποβούν μοιραία για τον παπαγάλο σας. Ωστόσο, οι σπόροι από τα παρακάτω είναι ασφαλείς και σε ορισμένες περιπτώσεις επωφελής ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ λοιπόν οι σπόροι-κουκούτσια από : τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή, τα κολοκυθάκια, τις κολοκύθες, τις ντομάτες, πεπόνια, ρόδι, μάνγκο και σπόροι θάμνων.



Σπαράγγια – Λέγεται ότι τα σπαράγγια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές πεπτικές διαταραχές σε ορισμένα πτηνά και τους ανθρώπους. Επιστημονικά δεν έχει μελετηθεί η χρήση σπαραγγιών σε πτηνά, όμως υπάρχουν αναφορές ανθρώπων που τα ταΐζουν λίγες φορές το χρόνο (3-4) χωρίς να παρατηρήσουν κανένα απολύτως πρόβλημα στους παπαγάλους τους.



Μελιτζάνα – Λέγεται επίσης ότι η μελιτζάνα, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, αν και δεν έχει μελετηθεί η χρήση της στη διατροφή πουλιών. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι η μελιτζάνα μπορεί να καταναλωθεί από πτηνά ενώ άλλες όχι. Είναι γεγονός πάντως πως όσοι δοκίμασαν τη χρήση της συνήθως αναφέρουν ότι οι παπαγάλοι δεν την τρώνε έτσι κι αλλιώς.



Πατάτα – Η πατάτα ωμή είναι απαγορευτική. Βρασμένη μπορεί να δοθεί σε πολύ μικρές ποσότητες και πολύ σπάνια.



Σέλινο – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πεπτικές διαταραχές και βλάβες στον πρόλοβο ειδικά τα ινώδη κομμάτια του. Τα φύλλα θεωρούνται γενικά ασφαλή από κάποιους ιδιοκτήτες παπαγάλων.



Μπάμιες – Αναφέρονται ως δύσπεπτες.



Λεμόνι – Μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο στομάχι του πτηνού. Σπανίως ο χυμός χρησιμοποιείται θεραπευτικά σε ποσότητα μερικών σταγόνων.



Σημείωση για τα πράσινα λαχανικά: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το ανοιχτόχρωμο λάχανο, περιέχουν οξαλικά οξέα που επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου στα γεύματα που ακολουθούν. Ωστόσο, περιέχουν συστατικά που τα καθιστούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ . Εκτός αν το πουλί είναι θηλυκό και είναι σε περίοδο που γεννά αυγά , διαδικασία που απαιτεί μια ισχυρή παροχή ασβεστίου στον οργανισμό, ή αν έχει μια γνωστή ανεπάρκεια ασβεστίου για άλλους λόγους, τα λαχανικά θα πρέπει να είναι ένα μεγάλο μέρος της διατροφής και σε κάποια είδη μάλιστα θα πρέπει να προσφέρονται καθημερινά ..

13.661 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page