top of page
Αναζήτηση

Η καλύτερη τροφή για παπαγάλους; Φύτρα, ότι πιο φρέσκο και θρεπτικό φαγητό για παπαγάλους.



Τα φύτρα είναι το πιο θρεπτικό ολόκληρωμένο φαγητό που μπορείτε να ταΐσετε τον παπαγάλο σας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι είναι ένα ζωντανό φαγητό. Είναι ένα φυτό στην πρόοδο της ανάπτυξης, και απλά δεν γίνεται να αγοράσετε κάτι πιο φρέσκο από αυτό. Όσον αφορά τα προϊόντα, ο όρος φρέσκα είναι σχετικός, εκτός αν προέρχονται κατευθείαν από τον κήπο σας. Τα λαχανικά και τα φρούτα που βλέπουμε στο σούπερ μάρκετ απέχουν πολύ από τα φρέσκα. Μόλις συγκομιστούν, μεταφέρονται σε μιά αποθήκη όπου περιμένουν την επεξεργασία και τη συσκευασία. . Στη συνέχεια περιμένουν αρκετές μέρες ακόμα ένα φορτηγό να τους μεταφέρει σε όλη τη χώρα στα καταστήματα. Στη συνέχεια, περιμένουν λίγο περισσότερο μέχρι να αγοραστούν και τελικά να μαγειρευτούν. Έχουν περάσει πολλές μέρες από τη συγκομιδή τους και κάθε μέρα ευθύνεται για όλο και περισσότερες διατροφικές απώλειες. Μέχρι να τα αγοράσουμε και να τα σερβίρουμε, απέχουν πολύ από αυτό που ήταν κάποτε.

Έχω ακούσει ανθρώπους να παραπονιούνται ότι τα φύτρα είναι δύσκολη διαδικασία. Δεν είναι. Επιτρέψτε μου να σας πω μια μικρή ιστορία: Μια μέρα που έπερνα πάνω από το ψυγείο μου μια σακούλα σπόρων για το cockatiel μου, παρατήρησα ότι η πόρτα του ψυγείου μου ήταν ανοιχτή. Την έκλεισα, χωρίς να παρατηρήσω την υγρασία που είχε συσσωρευτεί γύρω από τις άκρες της πόρτας. Αλλά κατά το κλείσιμο της πόρτας έπεσαν κατά λάθος μερικοί σπόροι απο το σακουλάκι. Τους άφησα, σκεπτόμενος ότι θα επιστρέψω αργότερα να το καθαρίσω, κάτι που ξέχασα να κάνω. Λίγες μέρες αργότερα, παρατήρησα ότι υπήρχαν φυτά που αναπτύχθηκαν στο λάστιχο του ψυγείου γύρω απο την πόρτα απο τους σπόρους που είχαν πέσει. Άρα, όχι. Δεν είναι δύσκολο.


Οφέλη από τα φύτρα για τα πουλιά:

- Τα φύτρα είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C, Ε, Β και αντιοξειδωτικών. Μέσω της διαδικασίας βλάστησης - λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες - και οι απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όχι μόνο αναπτύσονται σε μεγάλες ποσότητες αλλά ταυτόχρονα αφομοιώνονται εύκολα απο τους παπαγάλους.

- Οι σπόροι που έχουν βλαστήσει είναι συνήθως πιο εύκολα αποδεκτοί από τους «εθισμένους στους σπόρους παπαγάλους» σε σχέση με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και πέλλετ.

- Οι σπόροι που φυτρώνουν είναι χαμηλότεροι σε λίπος, καθώς η διαδικασία βλάστησης χρησιμοποιεί το λίπος στον σπόρο για να μεγαλώσει - μειώνοντας έτσι το λίπος που αποθηκεύεται στους σπόρους.

- Είναι ένα ανεκτίμητο φαγητό ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό για την αναπαραγωγή. Οι σπόροι που έχουν βλαστήσει χρησιμεύουν επίσης ως μια πολύ καλή τροφή εκτροφής και απογαλακτισμού, καθώς το μαλακωμένο κέλυφος είναι ευκολότερο να σπάσει από νεοσσούς και τους συνηθίζει στην υφή των σπόρων.


Επιλογές σπόρων/εταιρειών για δημιουργία φύτρας

Στο www.zazoopet.com, θα βρείτε διάφορες επιλογές απο εταιρείες που διαθέτουν συσκευασίες απο επιλεγμένους σπόρους/όσπρια για δημιουργίας φύτρας.

Η Ελληνική εταιρεία Evia Parrots με το Fresh Mix που είναι ένα μείγμα από δημητριακά υψηλής διατροφικής αξίας για μικρούς και μεσαίους παπαγάλους.


H εταιρεία Jr. Farm με πολυετή εμπειρία στην διατροφή των παπαγάλων, παρέχει σε συσκευασία 1 κιλού το Jr. Farm Fresh σε 3 συσκευασίες για παπαγαλάκια όπως πχ μπάτζι, για μικρούς παπαγάλους όπως πχ κοκατίλ και για μεγάλους παπαγάλους όπως πχ ζακό.


Η εταιρεία Claus, διαθέτει συσκευασίες για μικρούς και μεγάλους παπαγάλους. Η διαφορά με τις προηγούμενες εταιρείες είναι οτι οι σπόροι και τα όσπρια έχουν ήδη βλαστούς για άμεσο σερβίρισμα των παπαγάλων σας.

Οδηγίες Προετοιμασίας

Εάν έχετε μικρά παιδιά και ψάχνετε έναν τρόπο να σχοληθούν με την περιποιήση του παπαγάλου σας, η διαδικασία της δημιουργίας φύτρας είναι μια διασκεδαστική αρχή. Η εμπειρία της καλλιέργειας πραγμάτων, ειδικά των τροφίμων, είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο μάθησης για τα παιδιά. Όταν αυτό το φαγητό μοιράζεται και εκτιμάται από τον παπαγάλο σας, δημιουργείται ένας ιδιαίτερος δεσμός. Παρακάτω η διαδικασία σε απλά βήματα:

1. Βυθίστε τους σπόρους όλη τη νύχτα (6-12 ώρες) σε νερό ποσοτητα 2-3 φορές μεγαλύτερη απο τα σπόρια. Ο βέλτιστος χρόνος για μούσκεμα είναι μεταξύ 8 και 10 ωρών.

2. Ξεπλύνετε τους σπόρους 2-3 φορές την ημέρα, αφήστε τους να στραγγίξουν μέσω βάζου με τρύπες, μέσω ενός σουρωτήρι ή σε κεκλιμένο μπολ.

3. Τα φύτρα θα είναι έτοιμα σε 2 έως 3 ημέρες, όταν βλαστήσουν τα σπόρια. Προσοχή δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη η φύτρα για να τα σερβίρειτε στους παπαγάλους σας.

Στεγνώστε εντελώς πάνω σε μια πετσέτα και αποθηκεύστε το στο ψυγείο εώς 3 ημέρες.

Καλή επιτυχία με τους βλαστούς σας.


*Ο κάλυτερος και πιο επιτυχής τρόπος δημιουργίας φύτρας είναι η αγορά συσκευή βλαστών.


Στο www.zazoopet.com θα βρείτε την καλυτερή συσκευή που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά την Bioset της Savic.





1.285 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page