top of page
Αναζήτηση

Θέλω να αγοράσω παπαγάλο, τι να προσέξω - zazoopet.com

Έγινε ενημέρωση: 12 Φεβ 2023

Συμβουλές για όσους αγοράζουν πρώτη φορά παπαγάλο.




Είμαστε στην περίοδο που αρκετοί αγοράζουν τον πρώτο τους και όχι μόνο παπαγάλο. Λαμβάνω πολλά μηνύματα με ερωτήσεις εκ’τον υστέρων για προβλήματα με παπαγάλους που μόλις αγοράστηκαν. Θεώρησα χρήσιμο να δημοσιεύσουμε καποιες βασικές συμβουλές από την εμπειρία μας που ίσως φανούν χρήσιμες (ίσως να μην καλύψουμε τα πάντα αλλά τα βασικά έχουν συμπεριληφθεί).


Αγορά από Κατάστημα η Εκτροφέα, βασικά σημεία ελέγχου

1. Καθαριότητα και κλουβιά

Το πρώτο που κοιτάμε είναι αν το κατάστημα η ο χώρος του εκτροφέα καθαρός. Μήπως υπάρχουν παντού περιττώματα στο κλουβί, πάνω στις πατήθρες κλπ; Μυρίζει έντονα ; Είναι τα πουλιά στοιβαγμένα όλα μαζί σε μικρά κλουβιά; Ποια είναι η κατάσταση των άλλων πτηνών που βλέπετε στο μαγαζί η στο εκτροφείο. Αν η απάντηση σε μια από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι Ναι, τότε δεν κρατάει τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία του παπαγάλου που θελουμε να αγοράσουμε.


2. Ερωτήσεις, γνώσεις, συστάσεις

Είναι οι εργαζόμενοι στο κατάστημα γνώστες με τα πουλιά; Μπορούν να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις σας; Συνήθως ένας εκτροφέας γνωρίζει πολλά περισσότερα από ένα πωλητή καταστήματος και θα σας δώσει πιο στοχευμένες πληροφορίες και συμβουλές.

Καλέστε μερικούς προηγούμενους αγοραστές και ρωτήστε τη γνώμη τους για τις συναλλαγές τους με το κατάστημα, τον έμπορο η τον εκτροφέα, καθώς και πως εξελίσσεται η σχέση τους με τον παπαγάλο τους.


3.Τροφή στα μπολ


Ενά επιπλέον σημείο που κοιτάμε είναι, τι τροφή υπάρχει στα κλουβιά των πουλιών. Εάν υπάρχει μόνο ένα μπολ με ηλιόσπορους και λίγο ημικαθαρό νερό, αυτά τα πουλιά μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας. Τα πουλιά πρέπει να έχουν φρέσκα τρόφιμα όπως λαχανικά, καθαρό νερό και ένα υγιεινό μείγμα σπόρων τουλάχιστον.


4. Ο παπαγάλος όταν ήταν μωρό τον τάισε άνθρωπος με κρέμα ; η τον άφησαν στην φωλιά και τον τάισαν οι γονείς του;


Συνήθως θέλουμε παπαγάλο που είναι εξημερωμένος και δεν φοβάται τους ανθρώπους. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τον έχει ταΐσει άνθρωπος με κρέμα όταν ήταν μωρό. Αυτή λοιπόν είναι μια βασική ερώτηση που πάντα κάνουμε.

Είναι ο παπαγάλος ταϊσμένος και μεγαλωμένος από άνθρωπο ; Τελείωσαν το τάισμα των πουλιών με τα χέρια από το κατάστημα ή το έκανε κάποιος εκτροφέας; Τι μέθοδο ταΐσματος χρησιμοποίησαν; Η σύριγγα και το κουτάλι είναι τα καλύτερα. Να είστε προσεκτικοί με τα πτηνά που ταΐζονται με καθετήρα (όπου η τροφή διοχετεύεται στο στομάχι από ένα μακρύ μεταλλικό η πλαστικό σωλήνα), καθώς μερικές φορές τα πουλιά μπορεί να έχουν προβλήματα διατροφής αργότερα στη ζωή τους.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουν η που θέλετε να διαπιστώσετε αν σας λένε αλήθεια τότε παρατηρήστε προσεκτικά τον παπαγάλο που θέλετε να πάρετε: Τα πουλιά φαίνονται καλά κοινωνικοποιημένα; η μήπως φοβούνται αδικαιολόγητα, πετώντας τρομαγμένα γύρω από το κλουβί όταν το πλησιάσετε; Ένα τρομοκρατημένο πουλί θα είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδευτεί και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Μερικά πουλιά δεν θα ηρεμήσουν ποτέ. Καλή ιδέα είναι να περάσετε λίγο ήσυχο χρόνο παρατηρώντας τουλάχιστον 20 λεπτά οποιαδήποτε πουλί που σκέφτεστε να αγοράσετε πριν βγάλετε το πορτοφόλι σας. Κοιτάτε αν είναι δραστήριο (όχι λόγο φόβου), αν κάθετε σχεδόν ακούνητο, αν κοιμάται η αν κλείνει τα μάτια συχνά είναι ενδείξεις ότι κάποιο πρόβλημα υγείας έχει. Ρωτήστε αν μπορεί να το βγάλει έξω από το κλουβί και να τον αφήσει στο χέρι του, αν ναι και δεν αρχίσει να πετάει δεξιά αριστερά τότε είναι καλό σημάδι ότι είναι ήμερος. Ζητήστε να δώσετε ένα σνακ, να δείτε αν έχει όρεξη και αν θα το φάει από το χέρι σας, έτσι θα διαπιστώσετε και αν είναι ήδη έτοιμο - απογαλακτισμένο. Απογαλακτισμένο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να του δίνετε κρέμα, διαδικασία δύσκολη που χρειάζεται εμπειρία. Επομένως αν κάποιος σας πει θα του δίνετε και λίγο κρέμα τότε καλύτερα να το αποφύγετε. Να περιμένετε να απογαλακτιστεί τελείως και μετά να τον αγοράσετε. Επίσης αν σας πεί χρειάζεται χρόνο για να ηρεμήσει και να μην φοβάται συνήθως πρόκειτε για παπαγάλο όχι ήρεμο και θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα. Ένα άλλο σημείο να κοιτάξετε είναι η ποιότητα των κουτσουλιών του, αυτό θέλει κάποιες βασικές γνώσεις αλλά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε αλλά άρθρα.

5. Πόσο χρονών είναι αυτό το πουλί; Φοράει δαχτυλίδι στο πόδι το οποίο είναι κλειστό ;


Ένας αξιόπιστος πωλητής γνωρίζει την ηλικία του πουλιού. ιδανικά, εμφανίζεται μια ημερομηνία εκκόλαψης στα έγγραφα που συνοδεύουν το πουλί η στο κλειστό δαχτυλίδι που πρέπει να φοράει. Κλειστό εννοούμε το δαχτυλίδι που δεν ανοίγει για να βγεί (προκειμένου να μπεί κάποιο άλλο με λανθασμένα δεδομένα). Τα δαχτυλίδια αναφέρουν το έτος γέννησης. Οι καλές πρακτικές αναπαραγωγής περιλαμβάνουν την καλή τήρηση αρχείων και φυσικά ζητάμε από τον πωλητή η εκτροφέα να πιάσει τον παπαγάλο και να μας δείξει το έτος γέννησης που αναφέρεται στο κλειστό πάντα δαχτυλίδι του.


5. Εγγύηση υγείας


Δίνουν εγγύηση υγείας; Να είσαι λογικός. Εγγύηση υγείας εφ' όρου ζωής δεν θα υπάρξει ποτέ, αλλά μια εγγύηση έως 7 ημέρες που σας επιτρέπει να πάτε το πουλί σε κτηνίατρο πτηνών κατά την αγορά είναι πάντα σημαντική.


6. Αγορά παπαγάλου εξ αποστάσεως


Θελουμε να μας στείλουν ένα παπαγάλο χωρίς να τον έχουμε δει; αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους. Πολλοί αγοραστές έχουν παραλάβει κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητήσανε (διαφορετικό είδος πτηνού, πτηνό που είναι άρρωστο κλπ).

Σε περίπτωση που δεν έχουμε άλλη επιλογή, τότε ψάχνουμε για γνωστό εκτροφέα με πολλές συστάσεις.


Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που πουλάνε κατοικίδια ζώα. Τα υγιή μωρά πουλιών προέρχονται από υγιείς γονείς, μεγαλώνουν σε υγιή περιβάλλοντα με υγιεινές τροφές και κοινωνικοποιούνται με αγάπη από τους ανθρώπινους «νονούς».


Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμο αυτό το άρθρο και να χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές στην μελλοντική σας αγορά παπαγάλου.


Για εξειδικευμένα προϊόντα για παπαγάλους και μεγάλη ποικιλία απλά επισκεφτείτε το πιο πλήρες κατάστημα για παπαγάλους στο παρακάτω λίνκ και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους για περαιτέρω συμβουλές.



1.513 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page