top of page
Αναζήτηση

Παπαγάλος, ήλιος, UV ακτινοβολία, ασβέστιο και βιταμίνη D - λάμπες για παπαγάλους www.zazoopet.com

Έγινε ενημέρωση: 2 Νοε 2022


Χρειάζονται οι παπαγάλοι ήλιο;



Καθόμουν στη βεράντα μου τις προάλλες και απολάμβανα λίγο ζεστό ήλιο και έβλεπα τα πουλιά να πετάνε γύρω στα δέντρα ενώ εγώ έπινα τον πρωινό μου καφέ. Άρχισα να σκέφτομαι τις διαφορές μεταξύ άγριων και κατοικιδιων πτηνών και τον τρόπο ζωής τους. Καθώς έβλεπα τα πουλάκια στην αυλή μου να παίζουν στον ήλιο, αναρωτήθηκα, χρειάζεται ένας παπαγάλος UV φως;


Οι περισσότεροι παπαγάλοι ως κατοικίδια δεν περνούν πολύ χρόνο έξω. Πρέπει αυτοί οι παπαγάλοι να έχουν πρόσβαση σε υπεριώδη ακτινοβολία;


Ναι, οι παπαγάλοι χρειάζονται υπεριώδες φως. Εάν δεν μπορείτε να βγάζετε το κλουβί του παπαγάλου σας έξω περιοδικά για να απολαμβάνουν λίγη ηλιοφάνεια, θα πρέπει να πάρετε μια λάμπα UV για αυτούς. Το υπεριώδες φως είναι απαραίτητο για τον παπαγάλο προκειμένου να συνθέσει σωστά τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα.


Τι είναι το υπεριώδες φως;


Το υπεριώδες φως, είναι μια μορφή ακτινοβολίας που βρίσκεται στο ηλιακό φως.


Τι κάνουν οι ακτίνες UV στον παπαγάλο μου;


Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι ακτίνες UV είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D δεν είναι μόνο μια απαραίτητη βιταμίνη για τον άνθρωπο, αλλά και ο παπαγάλος σας χρειάζεται βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να βοηθά το σώμα να ρυθμίζει το ασβέστιο και τον φώσφορο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών στον άνθρωπο και το ίδιο ισχύει και για τον παπαγάλο σας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να προκαλέσουν εύθραυστα οστά, μαλακό ράμφος και άλλες σωματικές ανωμαλίες στον παπαγάλο σας. Οι ακτίνες UV είναι επίσης καλές για την υγεία των ματιών του παπαγάλου σας. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, των οποίων τα μάτια εμποδίζουν τις ακτίνες UV, τα μάτια του παπαγάλου τις απορροφούν. Λόγω της απορρόφησης των υπεριωδών ακτίνων, ο παπαγάλος σας μπορεί να δει καλύτερα από τους ανθρώπους και μπορεί επίσης να δει χρώματα που εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Αυτή η ενισχυμένη όραση τους βοηθά να βρίσκουν τροφή στη φύση. Η απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας μέσω των ματιών τους βοηθά επίσης να ρυθμίσουν την αναπνοή τους, να διατηρήσουν τον καρδιακό ρυθμό τους και στα άγρια ​​πτηνά τα βοηθά να καθορίσουν πότε θα μεταναστεύσουν.


Πώς δέχεται ένας παπαγάλος βιταμίνη D;


Το preening δεν είναι απλώς ένας τρόπος για τον παπαγάλο σας να φροντίζει το δέρμα και τα φτερά του, αλλά τον βοηθά επίσης να προσλαμβάνει βιταμίνη D από τις ακτίνες UV. Όταν ο παπαγάλος σας καθαρίζει τα φτερά του, τότε απελευθερώνεται ένα είδος υγρού στα φτερά του. Όταν εκτίθεται σε ακτίνες UV, αυτό το υγρό-λάδι παράγει βιταμίνη D. Την επόμενη φορά που ο παπαγάλος σας θα καθαριστεί θα δεχτεί τη βιταμίνη D που δημιουργήθηκε στα φτερά του.


Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο παπαγάλος μου έχει αρκετή υπεριώδη ακτινοβολία;


Μπορεί να πιστεύετε ότι αν τοποθετήσετε το κλουβί του παπαγάλου σας δίπλα σε ένα παράθυρο, θα διασφαλίσετε ότι θα εκτεθούν στην υπεριώδη ακτινοβολία που χρειάζονται. Ωστόσο, τα παράθυρά σας εμποδίζουν πραγματικά μια καλή ποσότητα των ακτίνων UV που προέρχονται από τον ήλιο, επομένως το να κάθετε δίπλα σε ένα παράθυρο δεν ωφελεί τον παπαγάλο σας.Ένας τρόπος για να βεβαιωθείτε, είναι όταν το βγάλετε έξω. Είτε βγάζετε το κλουβί του παπαγάλου σας έξω στην αυλή σας ή στη βεράντα σας, είτε έχετε έναν καθορισμένο υπαίθριο χώρο για τον παπαγάλο αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι εκτίθεται στις ακτίνες UV. Συνιστάται να αφήνετε τον παπαγάλο σας έξω μερικές φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 20 έως 30 λεπτά τη φορά. Βεβαιωθείτε ότι έχουν πρόσβαση σε νερό και κάποιο μέρος του κλουβιού έχει σκιά για να αποφύγετε την υπερθέρμανση. Εάν ο καιρός δεν είναι καλός ή δεν έχετε τρόπο να αφήσετε τον παπαγάλο σας να περάσει λίγο χρόνο στον ήλιο, θα πρέπει να αγοράσετε μια λάμπα UV για αυτόν. Οι λαμπτήρες UV είναι λαμπτήρες που εκπέμπουν ακτίνες UV, ώστε να μπορείτε να έχετε τα οφέλη της ηλιοφάνειας όταν δεν μπορείτε να βγείτε έξω. Υπάρχουν λαμπτήρες UV στην αγορά ειδικά για πουλιά και η λήψη ενός από αυτούς θα διασφαλίσει ότι ο παπαγάλος σας παίρνει όλα όσα θα έπαιρνε συνήθως από το φως του ήλιου. Αυτοί ονομάζονται λαμπτήρες UV πλήρους φάσματος και είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείτε να φτάσετε στην παραγωγή ηλιακού φωτός στο σπίτι σας.


Ποιες είναι μερικές από τις καλύτερες λάμπες UV για παπαγάλους;


Υπάρχει μια σειρά από λαμπτήρες UV στην αγορά για παπαγάλους και ίσως αναρωτιέστε ποιες είναι οι καλύτερες για τον παπαγάλο σας. Η συμπαγής λάμπα φθορισμού Zoo Med Avian Sun είναι στην πραγματικότητα ένας λαμπτήρας που μπορεί να χωρέσει στα περισσότερα τυπικά φωτιστικά, οπότε αν το κλουβί του παπαγάλου σας έχει ενσωματωμένο φωτιστικό, θα πρέπει να μπορείτε να βιδώσετε αυτόν τον λαμπτήρα σε αυτό το φωτιστικό. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να το βάλετε σε ένα φωτιστικό και να το βάλετε κοντά στο κλουβί του παπαγάλου σας. Η Zoo Med κατασκευάζει ένα φωτιστικό δαπέδου που θα μπορούσατε να αγοράσετε για να το χρησιμοποιήσετε με αυτόν τον λαμπτήρα ή θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα ανεξάρτητο φωτιστικό δαπέδου για να το χρησιμοποιήσετε αγοράζοντας μόνο τον λαμπτήρα.



Το συγκεκριμένο προϊόν λαμπτήρα η/και φωτιστικό δαπέδου μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο


https://www.zazoopet.com/λάμπες-uva-uvb-βιταμίνηd





273 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page