top of page
Αναζήτηση

Παπαγάλος, κλουβί, χώρος και αξεσουάρ - καθαριότητα, απολύμανση & υγιεινή - zazoopet.com



Καθώς οι παπαγάλοι περνούν τις περισσότερες μέρες τους στα κλουβιά τους, η υγιεινή είναι απαραίτητη. Μέσα στο κλουβί, ένας παπαγάλος θα φάει και θα αφοδεύσει. Αν αφεθεί ακάθαρτο, το κλουβί θα γίνει γρήγορα τόπος αναπαραγωγής μικροβίων και βακτηρίων. Το ίδιο ισχύει για τα κλουβιά μεταφοράς. Επιπλέον, καθώς ο παπαγάλος σας πιθανότατα θα πετάξει ελεύθερος μέσα στο σπίτι σας για να ασκηθεί, θα πρέπει να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό.


Πολλά προϊόντα καθαρισμού που αγοράζονται από το κατάστημα είναι επικίνδυνα για τα πουλιά επειδή απελευθερώνουν αναθυμιάσεις και η κατάποση χημικών μπορεί να κάνει τον παπαγάλο σας να αισθάνεται άρρωστος (ή χειρότερα να αρρωστήσει). Οι παπαγάλοι έχουν ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα, επομένως οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό των κλουβιών και του σπιτιού γενικότερα. Ορισμένες χημικές ουσίες απελευθερώνουν τοξικές αναθυμιάσεις που προκαλούν αδιαθεσία στους παπαγάλους.


Τα προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν αμμωνία, χλωρίνη, χλώριο, φαινόλες ή PTFE μπορεί να βλάψουν τους παπαγάλους.


Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να επισκεφτείτε ένα κατάστημα εξωτικών κατοικίδιων και να αγοράσετε προϊόντα καθαρισμού που έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα τους παπαγάλους (πουλιά). Αυτά τα προϊόντα δεν θα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.


Τα συνιστώμενα εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού περιλαμβάνουν:


- F10 super concentrated Απολυμαντικό πτηνών (διαθέσιμο στο www.zazoopet.com )

-Johnson's Veterinary Clean 'n' Safe Disinfectant Spray

-Απολυμαντικό πτηνών GuanoFix Plus


Εάν αυτά τα προϊόντα καθαρισμού είναι πολύ ακριβά για τον προϋπολογισμό σας ή δεν είναι διαθέσιμα, ίσως χρειαστεί να αυτοσχεδιάσετε με παραδοσιακά είδη οικιακής χρήσης.


1. Σαπούνι πιάτων


Η πλειοψηφία των σαπουνιών είναι φιλικά προς τα πουλιά. Ωστόσο, ορισμένες επιφυλάξεις εξακολουθούν να ισχύουν. Θα χρειαστεί να επιλέξετε ένα ήπιο σαπούνι, να το αραιώσετε πολύ και να το χρησιμοποιείτε με φειδώ.


Το σαπούνι πιάτων θα χρησιμοποιείται πιο συχνά στα πιάτα φαγητού και νερού του παπαγάλου σας. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί και μην τρίβετε πολύ δυνατά. Αυτό κινδυνεύει να αφήσει αυλάκια στο πιάτο, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν επιβλαβή βακτήρια.


Ομοίως, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να πλύνετε σχολαστικά όλα τα πιάτα, πράγμα που περιλαμβάνει την αφαίρεση τυχόν ίχνους φυσαλίδων που διαφορετικά θα άφηνε το σαπούνι πιάτων σας. Εάν ένας παπαγάλος καταπιεί σαπούνι πιάτων, μπορεί να παρουσιάσει στομαχικές διαταραχές ή πεπτικά προβλήματα.


2. Λευκό ξύδι ή μηλόξυδο


Συνιστάται λευκό ξύδι. Το ξύδι είναι ο τρόπος της φύσης για την εξάλειψη των βακτηρίων, οπότε αραιώστε με νερό και με ένα πανί βουτηγμένο στο αραίωνα περαστε το κλουβί του παπαγάλου σας. Ξεπλύνετε το μετά και αφήστε χρόνο να εξατμιστεί η μυρωδιά.


Μιλάμε για καθαρό λευκό ξύδι γιατί οτιδήποτε άλλο που πωλείται ως τρόφιμο, όπως το ξύδι από βύνη, δεν είναι φιλικό προς τα πουλιά. Αν δεν σας αρέσει το λευκό ξύδι, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο. Αραιώστε το μηλόξυδο σε αναλογία 1:1.

Μηλόξυδο μπορείτε να βρείτε στο www.zazoopet.com από την Ελληνική εταιρεία Evia Parrots


3. Μαγειρική σόδα


Η μαγειρική σόδα είναι φιλική προς τα πουλιά, αλλά είναι επίσης ένα ισχυρό απολυμαντικό. Πασπαλίστε το στο πάτωμα του κλουβιού και, στη συνέχεια, σκουπίστε το με ένα υγρό πανί ή μια πετσέτα. Μην αφήνετε μαγειρική σόδα για να ραμφίσει ή να καταπιεί ο παπαγάλος σας.


Εναλλακτικά, ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με νερό και εφαρμόστε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού—αναμείξτε 3 κουταλιές της σούπας σε 3 φλιτζάνια χλιαρό (ποτέ ζεστό ή βραστό) νερό. Βάλτε επιπλέον 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού για επιπρόσθετη δραστικότητα.Η μαγειρική σόδα δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματική όσο ένα απολυμαντικό.


Παρακολουθήστε τον παπαγάλο σας και διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού.


984 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page