top of page
Αναζήτηση

ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΨΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ ΜΟΥ;


Ένα από τα διασκεδαστικά πράγματα με το να έχεις ένα παπαγάλο είναι να τον έχεις στο χέρι σου, να του μιλάς και να το αφήνεις να κυκλοφορεί στον ώμο σου.  Αυτό είναι μέχρι τα νύχια του πουλιού σας να γίνουν μακριά και αιχμηρά και να σκαλίσουν το δέρμα σας.

Το πουλί σας πιθανότατα δεν εκτιμά ούτε αυτό τα μακριά αιχμηρά νύχια.  Κάθε φορά που το πουλί σας πρέπει να ξυστεί, τα αιχμηρά νύχια μπορεί να βλάψουν το δέρμα του.

Οι περισσότεροι κτηνίατροι πτηνών θα κόψουν τα νύχια ενός πουλιού έναντι αμοιβής.  Ωστόσο, μπορείτε να μάθετε να κόβετε μόνοι σας τα νύχια τους.  Τα άγρια ​​πτηνά περιποιούνται φυσικά τα νύχια καθώς περπατούν στο έδαφος, σκαρφαλώνουν πάνω από βράχους και σε μερικά κλαδιά. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό στα κατοικίδια.


ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ ΜΟΥ;


Αν παρατηρήσετε ότι τα νύχια του πουλιού σας είναι πολύ μακριά, ήρθε η ώρα να τα κόψετε.  Εάν τα νύχια ενός πουλιού είναι πολύ μακριά, η άκρη των δακτύλων των ποδιών δείχνει προς τα πάνω.  Το μακρύ νύχι εμποδίζει το πόδι να απλωθεί.  Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις.

θα θελήσετε επίσης να κόψετε τα νύχια του πουλιού σας εάν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεται να κουρνιάσει και να περπατήσει.  Όταν τα νύχια ενός πουλιού μεγαλώνουν καμπυλώνουν. Το κυρτό νύχι το κάνει έτσι ώστε το πόδι να μην μπορεί να λυγίσει γύρω από την πατηθρα.

Πριν ξεκινήσετε να κόβετε τα νύχια του πουλιού σας, είναι καλύτερο να πάτε σε έναν πτηνίατρο για  να σας δείξει πώς να το κάνετε σωστά. Θα χρειαστεί να μάθετε πώς να συγκρατείτε τον παπαγάλο σας σας και πόσο κοντό να κόβετε το νύχι.


Σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε πτηνίατρο και πρέπει να τα κόψετε μόνοι σας τότε τα χρειαστείτε τα παρακάτω.


Εργαλεία περιποίησης νυχιών πουλιών:


Πετσέτα


Αντισηπτικό τζέλ η πούδρα



Αιχμηρό νυχοκόπτη ή μηχανή λιμαρίσματος νυχιών για κατοικίδια που λειτουργεί με μπαταρία.





Κάθε φορά που κόβετε τα νύχια του πουλιού σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας λίγη στυπτική πούδρα η τζέλ.  Εάν δεν είστε προσεκτικοί, είναι εύκολο να κόψετε το νύχι βαθειά και να φτάσετε το αιμοφόρο αγγείο και ο παπαγάλος σας μπορεί να αιμορραγήσει πολύ.  Η σκόνη η το τζέλ περιέχει έναν παράγοντα πήξης του αίματος για να σταματήσει την αιμορραγία.

Επίσης είναι πολύ πιο εύκολο να κοπούν τα νύχια ενός πουλιού όταν είναι συγκρατημένο σε μια πετσέτα.  Ένα χαλαρό πουλί μπορεί να χτυπήσει τα φτερά του καθιστώντας αδύνατο να κόψετε τα νύχια.  Ανάλογα με το μέγεθος και το επίπεδο άνεσης του πουλιού σας, μπορεί να ζητήσετε τη βοήθεια ενός φίλου.  Ένα άτομο θα συγκρατούσε το πουλί ενώ το δεύτερο θα λιμάριζε τα νύχια.



Προσδιορίστε το αιμοφόρο αγγείο. Εάν το πουλί σας έχει ανοιχτόχρωμα νύχια, είναι εύκολο να τη βρείτε, είναι ροζ και θα πρέπει να το βλέπετε στα νύχια.

Με τα σκούρα νύχια, αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Απλώς κόψτε μια μικρή ποσότητα από το νύχι κάθε φορά. Με πιο σκούρα νύχια, θα πρέπει να κόβετε μόνο τις άκρες των νυχιών καθώς ο κίνδυνος τυχαίας κοπής είναι υψηλότερος.

Απλώς χρησιμοποιήστε το ψαλιδάκι νυχιών η την ηλεκτρονική λίμα για να κόψετε/λιμάρετε τις άκρες των νυχιών του πουλιού. Κόψτε μια μικρή ποσότητα νυχιού κάθε φορά. Το κόψιμο/λιμάρισμα των άκρων είναι συνήθως αρκετό. Θα πρέπει επίσης να επαινείτε λεκτικά το πουλί για τη συμπεριφορά του κατά τη διαδικασία κοπής.

Προσοχή η γωνία κοψίματος να γίνετε οπως το Yes στην παρακάτω φωτογραφία.



Χαρίστε λιχουδιές στον παπαγάλο σας αφού κόψετε τα νύχια του. Θέλετε ο παπαγάλος σας να συνδέσει το κόψιμο των νυχιών με χαρούμενα, θετικά πράγματα. Αυτό θα κάνει πιο πιθανό να συμπεριφερθεί καλύτερα την επόμενη φορά.



Συμβουλή: Σπάνια χρειάζεται να κόψω κανένα από τα νύχια του πουλιού μου επειδή χρησιμοποιώ τριμμένες κούρνιες στο κλουβί.  Οι κούρνιες με γυαλόχαρτο είναι σαν απαλές λίμες για τα νύχια που κόβουν τις αιχμηρές άκρες των νυχιών των ποδιών κάθε φορά που το πουλί σας κουρνιάζει πάνω τους. Οι πιο καλές πατήθρες στην αγορά είναι της εταιρείας Caitec.


Αν πάλι θέλετε να τα κόψετε μόνοι σας τότε επισκεφτείτε ένα πτηνίατρο, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, ξεκινήστε με την ηλεκτρονική λίμα που είναι πιο ασφαλή για τα πρώτα σας ακονίσματα νυχιών ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές.

1.216 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page