top of page
Αναζήτηση

Πως μπορώ να μάθω τον παπαγάλο μου να μιλάει - zazoopet.com

Έγινε ενημέρωση: 24 Ιαν 2023




Η Πόλυ θέλει κράκερ! Όμορφο πουλί! Όμορφο πουλί! Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορεί να ακούσετε να βγαίνουν από το στόμα ενός παπαγάλου.


Εχεις ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ? Ή απλά αγαπάτε τα ζώα; Αν ναι, ίσως να έχετε ευχηθεί κατά καιρούς να μπορούσατε να κάνετε πραγματικές συζητήσεις μαζί τους. Δεν θα ήταν ωραίο να μιλήσετε στον σκύλο σας για την ημέρα σας;


Τι γίνεται αν έχετε έναν παπαγάλο για κατοικίδιο; Μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιθυμία σας; Οι παπαγάλοι και ορισμένα άλλα πουλιά φαίνεται να μπορούν να μιλήσουν. Μπορούν όμως να κάνουν μια πραγματική συζήτηση;


Πιθανώς! Οι ειδικοί λένε ότι οι παπαγάλοι πιθανότατα δεν καταλαβαίνουν τη σημασία των περισσότερων λέξεων. Ωστόσο, γνωρίζουν το πλαίσιο που περιβάλλει τις λέξεις και μπορούν να κάνουν συσχετισμούς με τις λέξεις. Για παράδειγμα, ένας ερευνητής ονόματι Τιμ Ράιτ εξήγησε γιατί ένας παπαγάλος μπορεί να ρωτήσει «Πώς είσαι;» όταν μπαίνεις στο δωμάτιο. Είναι πιθανό να μην ρωτήσει για την ευημερία σας. Αντίθετα, ο παπαγάλος μιμείται τις λέξεις που σας έχει ακούσει να λέτε πολλές φορές όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο. Ο παπαγάλος σας έχει κάνει έναν συσχετισμό ανάμεσα στην είσοδο σας στο δωμάτιο και σε αυτήν τη φράση.


Η επανάληψη ήχων που έχετε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν ονομάζεται μίμηση. Η «μιλία» που ακούμε από τους παπαγάλους είναι η μίμηση όλων των ειδών των ήχων. Μιμούνται πολλά πράγματα, από τις προφορικές λέξεις μέχρι τις πόρτες που τρίζουν και τα σκυλιά που γαβγίζουν.


Οι περισσότεροι παπαγάλοι απλώς μιμούνται τους ιδιοκτήτες τους. Δεν ξέρουν πραγματικά τι λένε. Αλλά μερικοί επαγγελματικά εκπαιδευμένοι παπαγάλοι έχουν μάθει να καταλαβαίνουν τι λένε. Ένα τέτοιο πουλί ήταν ένας αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος που λεγόταν Άλεξ. Ο Άλεξ εκπαιδεύτηκε να κατανοεί και να χρησιμοποιεί τη γλώσσα. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Άλεξ μπορούσε να ονομάσει 50 αντικείμενα, επτά χρώματα και έξι σχήματα. Μπορούσε να μετρήσει μέχρι και το οκτώ!


Γνωρίζατε ότι οι παπαγάλοι δεν έχουν φωνητικές χορδές όπως οι άνθρωποι; Είναι αλήθεια! Οι παπαγάλοι δεν πιέζουν τον αέρα πάνω από τις φωνητικές χορδές για να δημιουργήσουν ήχο. Αντίθετα, χρησιμοποιούν τους μύες του λαιμού τους για να κατευθύνουν τον αέρα πάνω από την τραχεία (τραχεία). Παράγουν διαφορετικούς ήχους αλλάζοντας το βάθος και το σχήμα της τραχείας.


Οι παπαγάλοι δεν είναι τα μόνα πουλιά που μπορούν να μάθουν να μιμούνται ήχους. Άλλα πουλιά μπορούν να «μιλήσουν» επίσης όπως είναι τα κοράκια.


Αν αναρωτιέστε γιατί μερικά πουλιά μιμούνται ήχους που ακούνε, είναι επειδή είναι κοινωνικά πλάσματα. Νιώθουν την ανάγκη να αλληλεπιδρούν και να ταιριάζουν με τους γύρω τους. Όταν διατηρούνται ως κατοικίδια, αυτά τα πουλιά βλέπουν τους ανθρώπους τους ως την οικογένειά τους και θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί τους.


Δεδομένου ότι ένας ιδιοκτήτης ανθρώπου συνήθως δεν μπορεί να μάθει τη «γλώσσα» ενός πουλιού, το πουλί μαθαίνει τη γλώσσα του ιδιοκτήτη του. Αυτά τα πουλιά είναι συχνά αρκετά έξυπνα. Ο μιμητισμός γίνεται ένας τρόπος για να τραβήξουν την προσοχή και να αλληλεπιδράσουν με τους ιδιοκτήτες τους.


Θέλετε να έχετε ένα πουλί που μιλάει; Θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ χρόνο για να το εκπαιδεύσετε. Δώστε του πολλές θετικές αλληλεπιδράσεις για να ενθαρρύνετε περισσότερη «ομιλία». Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι η χρήση συσκευής ηχογράφησης και επανάληψης για αρκετές ώρες. Μια τέτοια συσκευή θα βρείτε στο www.zazoopet.com



231 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page